A kertekben előforduló vakond egy zömök, fekete vagy sötétbarna kis emlősállat. Kiválóan alkalmazkodott a föld alatti élethez. Széles, lapos mancsai és éles karmai segítik az ásásban. A szinte vak, gyengén halló vakondok az általuk érzett rezgésekre támaszkodnak, hogy vadászhassanak és elkerüljék a veszélyt. Általában erdőkben vagy füves területeken, például kertekben találhatók. Hasznos állatok, megeszik a rovarokat, amelyek elpusztíthatják a növények gyökereit, ásásuk pedig levegőzteti a talajt. Azonban fejfájást okozhatnak az embereknek, mivel feltúrják az ágyásokat és a pázsitot.

Sok esetben egy állandó alagutat építettek ki mélyen a föld alatt, majd azt a vakondok következő generációi is használhatják. Az alagutak ideiglenesek is lehetnek, és általában közvetlenül a föld alatt helyezkednek el, és gyakran áttörik a talajt, és vakondtúrásokat hoznak létre. Alagútjaik azonban gyökérkárosodást okozhatnak. Egy vakond akár 4 méteres alagút ásására is képes egy óra alatt, és több száz méteres alagútrendszereket is kiépíthet.

Természetes ellenségei a baglyok, a macskák és a kutyák.

A vakond védett állat, elpusztítani tilos! Csakis az elűzése a járható út, ha azt szeretnénk, hogy ne legyen jelen az adott területen!

A vakondok jelenlétére utal

A vakondok jelenlétének leggyakoribb jelei a vakondtúrások. Egész évben találhatunk túrásokat, kivéve télen, amikor mélyebben alagutakat használnak. Ritkán láthatunk vakondokat a föld felszínén. Akkor is feltételezhető a megjelenése, ha a növények vagy a haszonnövények elpusztulnak. Valamint megemelkedett földsávok a talaj mentén is jelezhetik, hogy egy vakondalagút fut alatta.

Megelőzés

Mivel a vakondok mélyre is tudnak ásni alagutakat a föld alatt, ezért nagyon nehéz megakadályozni, hogy bejussanak a területére. A földigilisztát és bizonyos kártevőket vonzó növényzet, például a gyomok eltávolítása segíthet. Ha nem lesz a vakondoknak tápláléka, nem fog a területen maradni, máshol keres élelmet.

Ha már itt a vakond...

Amikor arról döntünk, hogy a vakond elriasztásához milyen eszközt választunk, akkor figyelembe kell vennünk az adott terület nagyságát és a talaj minőségét (pl. anyagos vagy homokos talajszerkezet).

Lehetőségek vakondriasztáshoz:

  • Szagalapú riasztószerek – pl. granulátum
  • Füstképző szerek – pl. füstpatronok
  • Riasztóeszközök
  • Csapdák

Szagalapú riasztórendszerek

A szagalapú riasztószerek a vakondok szaglására és ízlelésére is hatással vannak, számukra kellemetlen hatást váltanak ki. Táplálkozásuk során érzékszerveikben kellemetlen érzést vált ki, így várhatóan az állat el fogja hagyni a területet, hogy számára megfelelőbb, ízletesebb táplálékot keressen.

Nagyon fontos, hogy a szer talajba történő bejuttatása minél hatékonyabb legyen. Ezt úgy lehet eléri, hogy eső előtt szórjuk a talajra a granulátumot vagy port, vagy alaposan belocsoljuk a területet, hogy a mélyebb rétegekbe is eljusson.

Füstképző szerek

Füstképző szerek esetében a vakondok járatait telítjük füsttel. Az állat igyekszik elhagyni a járatot, mivel a füst igen kellemetlen számára. Hatékonyabbak lehetünk, ha egyidejűleg a járatok több nyílásán keresztül juttatjuk be a szert.

Riasztóeszközök

Riasztóeszközök tekintetében is több lehetőségünk van a választásra. Ezek általában ultrahanggal működnek és a földbe kell leszúrni. A vakondokat zavarja a készülékek által kibocsátott rezgés, ezért igyekeznek azt elkerülni. Amikor talajba leszúrjuk a készüléket, előfordulhat, hogy az állat a közelében fog túrni, hogy eltávolítsa azt. Amikor ez nem sikerül neki, feladja, és elhagyja a területet. Mivel ezen eszközök ultrahanggal riasztanak, itt a legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a talaj minőségét. Minél lazább szerkezetű a föld, annál könnyebben terjed az ultrahang, míg az anyagosabb helyeken nehezebben. Illetve a kemény felületekről (pl. kerítés betonozott alapja) is visszaverődik, nem hatol át azon. Az ultrahang az emberi fül számára nem hallható, ezért nem zavaró számunkra, ha a közelében tartózkodunk.

Csapdák

Csapdák is alkalmazhatóak, ha el szeretnénk kapni a kis állatot. Ezeket az eszközöket a vakond járatába kell elhelyezni. Bejáratuk csapóajtószerűen működik, így egyszerű számára a bejutás, viszont gátolt a kijárás. Ha csapdába ejtettük az állatot, nagyon óvatosan vegyük ki a járatból, mert egy pillanat alatt képes kisurranni, ha elmozdul a csapóajtó.

Nagyon fontos újra felhívni a figyelmet, hogy a vakond védett állat! Miután elkaptuk, vigyük el egy távolabbi területre és engedjük szabadon.