Patkanyok a hazban

Patkányok a házban PATKÁNYOK A HÁZBAN

 

A házban levő patkányokkal kapcsolatos információk.


 

Ha patkányok vannak az otthonában, akkor nagyon sajnáljuk Önt. Az emberrel együtt élő vad patkányok nem kívánatosak, és amint lehetséges, ki kell irtani azokat.

 

Az első feladat annak kiderítése, hogy hogyan is jutottak be az ingatlanba, mivel ennek ismerete nélkül nem lehet véglegesen megoldani e problémát. Még ha a pillanatnyi patkányinváziót sikerül is elhárítani, a patkányok visszatérhetnek egy hónap, egy év vagy akár öt év múlva is.

 

Amennyiben vidéki területen lakik, akkor valószínű, hogy ingatlana szerkezeti hibája miatt tudtak a patkányok bejutni otthonába. Ellenőrizze, hogy a külső falban vannak e törött téglák, vagy vannak-e elfelejtett nyílások a téglafalban, ahol esetleg egy új szennyvízlefolyó vagy egy WC lett telepítve, és ahol csövek haladnak át a falon. 2 colos (50 mm) vagy annál nagyobb lyukat kell keresni, mivel egy fiatal patkány egy 2 colos lyukon átfér!

Ellenőrizze, hogy az ereszek alatt van-e bármilyen nyílás. A házon belül a teljes földszinten ellenőrizze a padlót abból a szempontból, hogy bejöhettek-e a padló alól. Tolja el a mosógépeket, a centrifugákat, tűzhelyeket és az egyéb mozgatható berendezéseket a faltól és ellenőrizze az alattuk levő padlót és a szegélyléceket. Távolítsa el a konyha alsó falvédő és padlóvédő elemeit annak ellenőrzése érdekében, hogy vannak-e nyílások a padlón, ahol a patkányok bejuthatnak a konyhaszekrények alá.

Mielőtt mindezt végrehajtaná a házon belül, célszerű a ház bejárati ajtajait nyitva hagyni, hogy amennyiben a patkányokat megzavarja a szegélyek felnyitásával, illetve a tűzhelyek stb. tologatásával, akkor szerencsés esetben a patkány kiszökhessen az ajtón keresztül.

 

Zárjon le minden egyes talált nyílást. Ennek legjobb módjait a jelen tanulmány keretében nem tudjuk részletesen kifejteni, de ha lehetséges, akkor jó minőségű törött üvegtörmelékkel kevert töltőanyagot célszerű használni. Ez megakadályozza azt, hogy a patkányok átrágják magukat rajta. A tömítést követően 24 óra elteltével célszerű ellenőrizni, hogy a patkányok újból bejutottak-e oly módon, hogy átrágták magukat a még meg nem kötött töltőanyagon/habarcson!

 

Amennyiben a padlódeszkán lyukak vannak, akkor célszerű megoldás, ha egy ónból készült fém fedéllel lefedjük azokat, vagy ha kicseréljük a sérült padlózatrészt.

Amennyiben a patkányok a padló alól jönnek elő, akkor célszerű eltávolítani néhány padlódeszkát és jól körbenézve beazonosítani a patkányok tevékenységének nyomait. A ház alatt, a földben található lyukakat is érdemes kivizsgálni, különösen akkor, ha nincs föld a lyukak körül lerakódva. Az ilyen jellegű lyukak arra utalnak, hogy előfordulhat, hogy a patkányok a föld alól érkeznek. (Lásd a csatornázásra vonatkozó alábbi fejezetet). Ellenőrizze házának rajzát a háza alatt levő régi szennyvízelvezetések szempontjából.

 

Végül ellenőrizze a tetőn, hogy van-e bármilyen nyoma a patkányok tevékenységének. Keresse a sérült (megrágcsált) tárgyakat és az ürülékeket. Megjegyzendő, hogy az ürülékek általában csak egy adott területen vannak, mivel a patkányok szeretnek kialakítani egy illemhely területet, ellentétben az egerekkel, melyek bárhol elvégzik a dolgukat!

 

Ne feledje azt sem, hogy amennyiben egy ikerházban, vagy sorházban lakik, akkor előfordulhat, hogy a patkányok a szomszéd lakásból hatoltak be ingatlanjába.

 

MOST!

Gondosan végig kell gondolnia, hogy hogyan fogja leküzdeni a patkányokat. Patkányméreg használata az otthonon belül, illetve a ház alatt problémás lehet. Amennyiben a patkány hozzáférhetetlen helyen pusztul el, akkor a rothadó patkánytetem borzasztó szagot áraszthat, tehát vigyázzunk.

A legjobb megoldások közé tartoznak a patkányokat élve elfogó csapdák, a patkányok gerincét eltörő csapdák, az utolsó mentsvárat jelentő ragacs csapdák és természetesen a patkányméreg. A legbiztosabb módszer a patkányméreg használata, de komoly kockázatot jelentenek a patkányméreg használata következtében felmerülő szagok és a legyekkel kapcsolatos problémák.

Ezért érdemes csapdákat használni. A piacon számos olyan patkánycsapda kapható, melyek élve fogják el a patkányokat. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek eltérő sikerrel alkalmazzák. Az eredmény függ attól, hogy milyen gondosan állítják be a csapdákat és milyen okos patkányt fognak ki! A jó csalétkek közé tartozik a szalonna, a csokoládé, a dió (különösen az amerikai földimogyoró héjában), melyeket a patkánycsapda taposólemezére kell rögzíteni. A mogyoróvaj jól alkalmazható gerinctörő patkánycsapdák esetében. Almát, paradicsomot és burgonyát is gyakran sikerrel alkalmaznak patkányok ellen.

 

A következő lehetőség a „ragacslap”. Ezek jellegüknél fogva kegyetlen eszközök, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a patkányok elrághatnak egy elektromos kábelt és felgyújthatják otthonunkat, akkor lehet, hogy megfontolandó ennek a kegyetlen és gyors módszernek az alkalmazása is. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ez az „utolsó mentsvár”, mivel a patkány biztos, hogy szenvedni fog a patkányfogó ragacslap fogságában. A ragacslapok általában a ragasztóba előre beágyazott csalival kaphatók, de a csapda teljesítménye fokozható oly módon, hogy a lap közepére valamilyen egyéb, a patkányok számára vonzó étket helyezünk. Egy középen elhelyezett szép dió csábításának nem tud ellenállni a patkány. A ragacslapokat gyakori rendszerességgel ellenőrizni kell, naponta minimum kétszer, és célszerű humánus módon elpusztítani a csapdába esett patkányokat. De nem szeretnénk részletesen taglalni ennek végrehajtási módját.

 

PPatkányinvázió>>>