A rovarcsapda fénycsövekről

Ezen speciális célra tervezett fényforrások nélkül a rovarcsapdák hatékony működése lehetetlen. Ezen fénycsövek az emberi szem számára kék és zöld színként érzékelt hullámhosszon világítanak és ennél fogva egy átlagos fényforrásnál eredményesebben csalogatják magukhoz a rovarokat. A rovarok szemei ugyanis jellemzően ezen két hullámhosszra a legérzékenyebbek.

A fénycső olyan argongáz-higanygőz keverékkel töltött, aránylag kis feszültségről működő kisülőcső, amelynél a gázkisülést használják fel fénykeltésre. A fénycső minden esetben fűtőszálat, azaz izzószálat tartalmaz. A látható fény azáltal jön létre, hogy a fénycső izzószálai közötti gázkisülés UV-sugárzása a fénycső belsejében lévő fényport gerjeszti, mely ennek hatására látható fényt sugároz. A fénycső színe a fénypor összetételétől függ.

Az UV-fénycső ugyanazon az elven készül, mint a legtöbb fénycső. A különbség a fluoreszkáló rétegben van, amely a rövidhullámú ultraibolya sugárzást hosszúhullámú sugárzássá alakítja át.

Tudta Ön, hogy az UV-A sugarak számunkra láthatatlanok, mert 315-400 nm-es tartományba tartoznak?

Viszont a repülő rovarokat ebbe a tartományba tartozó sugarak vonzzák a leginkább. Lényegében mi ezt a fényt nem is látjuk! A 368 nm hullámhosszúságú UV fény az emberi szem számára kék színű.

Az izzók használata során folyamatosan csökken azok teljesítménye, rovarbevonzó képessége. Az izzók körülbelül 5 000 – 8 000 órás használat után UV sugarak helyett – fehér fényt – bocsátanak ki, tehát kiégnek. Az izzókat használattól függően így 1-3 évente cserélni kell!

A fénycsövek csoportosítása​

Kialakításukat tekintve a hagyományos fénycsövekhez hasonló alakú (egyenes, kör, hajlított, kompakt) és típusú fénycső létezik, melyek 350, 368, 350/540 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki. Ezek alapján lehetséges csoportosítási szempont a forma és hogy a kibocsátott fény legnagyobb része milyen hullámhosszúságú.

Alak

A fénycsövek között megkülönböztetünk alakjuk szerint:

  • Egyenes fénycsöveket, melyek egyenes, henger alakú fénycsövek. Ez a legelterjedtebb fénycsőforma.
  • Körkörös fénycsöveket, melyek kör alakúak és teljes, 360 fokos fénysugárzással rendelkeznek.
  • Hajlított fénycsöveket, melyek általában U alakban hajlított rovarcsapda fénycsövek, így két párhuzamos oldalból állnak.
  • Kompakt fénycsövek, melyek formájuk szerint lehetnek egyenes vagy csavart fénycsövek, a felhasználási és esztétikai igénynek megfelelően. A kompakt fénycsövek jelentős felülettel bírnak. Kevésbé kápráztató hatásúak és ezért a gyakorlatlan felhasználók kisebb fényűnek vélik. Energiatakarékos, tulajdonságai közé soroljuk, hogy hosszú élettartamú, jó hatásfokú.

Szín

Zöld fénycsövek, melyek zölden világító rovarcsapda fénycsövek. Az 540 nm csúcsértékű zöld izzók széles körben elterjedtek a piacon. Azonban ezekről a zölden világító izzókról megállapították, hogy a legtöbb közönséges rovarfajjal szemben kevésbé hatékonyak, így a 350-368 nm hullámhosszúságú kék izzók az elterjedtebbek.

A legtöbb közönséges rovarfaj, mint például a házi légy (Musca Domestica) szeme a 368 nm-es tartomány körül érzékeli a fényt. (Az emberi szem számára kék színű.)

Léteznek viszont olyan rovarfajok is, melyek az 540 nm hullámhosszúságú körüli fényt is képesek érzékelni. A zölden világító fénycsövek nem azonosak a Synergetic izzókkal, melyek a leghatékonyabb rovarcsapda fénycsövek.

Kialakítás

Törhetetlen, avagy szilánkmentes rovarcsapda fénycsövek.

A szilánkmentes izzócsöveket úgy fejlesztették ki, hogy a hagyományos csövekkel szemben törés esetén ne törjenek apró darabokra. Ezen szilánkmentes izzók esetében az izzó csövéhez fluoros polimert használnak. A fluoros polimer alkalmazásának 5 fontos jellemzője, előnye van:

  • az UV fény 97%-a távozik a csőből
  • minimális UV fényelnyerés 3%
  • egyenletes működés, 8000 órás élettartam
  • magas hőmérsékleten nagy ellenállás
  • megfelel az Európai Gazdasági Közösség szabványának. (Izzó fénykibocsátása meghaladja a 90%-ot.)

Szilánkmentes rovarcsapda fénycsövek használata ajánlott HACCP szerint működő területeken. (Csomagolatlan élelmiszerek feldolgozásánál, előállításánál, raktározásánál, értékesítésénél.)

Forgalmazott márkák

Synergetic fénycsövek, melyek ugyan látszólag zölden világítanak, mégis eltérnek az átlagos zöld izzóktól. A Synergetic izzók ugyanis két különböző hullámhosszon (350 nm, 540 nm) bocsátanak ki fényt egy időben.

A kétféle hullámhosszú UV fénnyel működő Synergetic izzókról megállapították, hogy a rovarfajok szélesebb körét képesek vonzani. A Synergetic izzók így a piacon kapható leghatékonyabb és legértékesebb rovarcsapda fénycsövek. Synergetic izzók találhatók a leghatékonyabb, és legjobb rovarcsapdákban is, mint például a ragadólappal kombinált EDGE rovarcsapda.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a Synergetic fénycsövek 40%-al hatékonyabbak a “sima” rovarcsapda fénycsöveknél!

PlusLamp fénycsövek ár-érték arányban verhetetlenek. Széles választékban érhetőek el, 368 nm-es kék fényt bocsátanak ki. Elérhetőek szilánkbiztos verzióban is.

Ragadólapok

Végül mindenképp említést érdemelnek a ragadólapok, hiszen tökéletes kiegészítői a rovarcsapdáknak.

Az általunk forgalmazott, ragadólapot is használó rovarcsapdához szükséges ragadólapok természetes alapanyagokat tartalmaznak és csalogató hatású Glupac® feromonnal vannak átitatva. Csalogatnak és biztos ragadást biztosítanak.

A feromon mellett a rovarvonzó hatást fokozza a ragadólap mintázata is, mely kontrasztos felülete leszállásra készteti a rovart.

Szín alapján megkülönböztetünk fehér, fekete, sárga ragadólapokat. (Fehéret pl. a Satalite, Flypod rovarcsapdákhoz, sárgát például az AuraLuraliteNectar rovarcsapdához, feketét pedig a HyGenie, IND35, HaloEdge rovarcsapdához használhatunk).

A ragadólapok fajtáját tekintve lehetnek papír, vagy műanyag alapúak. A műanyagra nincs hatással a pára, ezért nedves környezetben ennek használata célszerűbb.

A ragadólapok jellemzői közé sorolhatóak még, hogy a rajta lévő ragasztó ellenáll az UV-fénynek, nem szárad ki hamar. A ragasztás a teljes felületen egyenletes és elegendő mennyiségű ahhoz, hogy a rovar biztosan beleragadjon. Lakkozott alapanyagának hála csökkenti a felszívódást, „száraz” ragasztóformulája miatt a fénycső melege nem olvasztja meg.

Reméljük, hogy az itt leírtak, valamint az áruházunkban található termékleírások segítséget adnak a megfelelő termékek megtalálásához.

Forduljanak hozzánk bizalommal, ha bármi megválaszolatlan kérdésük maradt.