A patkányok igen sok különböző problémát okoznak. Mi megpróbáljuk összefoglalni a lakosság által legáltalánosabban tapasztalt patkányokkal kapcsolatos problémákat.

A patkányok kordában tartása sok esetben nehéz feladatot jelent, de megoldható vagy patkányméreg, vagy elektronikus készülékek segítségével, vagy ezen populáció szabályozó, illetve patkányirtó módszerek kombinációinak alkalmazásával.

A fő feladat minden patkány populáció szabályozó program esetében az, hogy be kell azonosítani a probléma forrását, és ha azt nem lehet beazonosítani, akkor fel kell számolni minden egyes – a patkányoktól történő megszabadulás érdekében alkalmazott patkánymérgen kívüli – patkány élelmiszerforrást.

A menedékhelyek csökkentése is a patkány populáció gyors szabályozását eredményezheti, mivel a patkányok, ha nincs hová bújniuk, akkor hamarosan távozni fognak, feltéve, hogy nincs könnyen hozzáférhető élelmiszerforrásuk.

A patkányoknak is szükségük van vízre, ezért gondoskodni kell arról, hogy ne tudjanak könnyen hozzáférni a vízhez: azaz ne legyen csöpögő csap. Az egerekkel ellentétben a patkányoknak a túléléshez rendszeres vízellátásra van szükségük!

A patkányok már a házban vannak!

Ha patkányok vannak az otthonában, akkor nagyon sajnáljuk Önt. Az emberrel együtt élő vad patkányok nem kívánatosak, és amint lehetséges, ki kell irtani azokat.

Az első feladat annak kiderítése, hogy hogyan is jutottak be az ingatlanba, mivel ennek ismerete nélkül nem lehet véglegesen megoldani e problémát. Még ha a pillanatnyi patkányinváziót sikerül is elhárítani, a patkányok visszatérhetnek egy hónap, egy év vagy akár öt év múlva is.

Amennyiben vidéki területen lakik, akkor valószínű, hogy ingatlana szerkezeti hibája miatt tudtak a patkányok bejutni otthonába. Ellenőrizze, hogy a külső falban vannak e törött téglák, vagy vannak-e elfelejtett nyílások a téglafalban, ahol esetleg egy új szennyvízlefolyó vagy egy WC lett telepítve, és ahol csövek haladnak át a falon. 2 colos (50 mm) vagy annál nagyobb lyukat kell keresni, mivel egy fiatal patkány egy 2 colos lyukon átfér!

Ellenőrizze, hogy az ereszek alatt van-e bármilyen nyílás. A házon belül a teljes földszinten ellenőrizze a padlót abból a szempontból, hogy bejöhettek-e a padló alól. Tolja el a mosógépeket, a centrifugákat, tűzhelyeket és az egyéb mozgatható berendezéseket a faltól és ellenőrizze az alattuk levő padlót és a szegélyléceket. Távolítsa el a konyha alsó falvédő és padlóvédő elemeit annak ellenőrzése érdekében, hogy vannak-e nyílások a padlón, ahol a patkányok bejuthatnak a konyhaszekrények alá.

Mielőtt mindezt végrehajtaná a házon belül, célszerű a ház bejárati ajtajait nyitva hagyni, hogy amennyiben a patkányokat megzavarja a szegélyek felnyitásával, illetve a tűzhelyek stb. tologatásával, akkor szerencsés esetben a patkány kiszökhessen az ajtón keresztül.

Zárjon le minden egyes talált nyílást. Ennek legjobb módjait a jelen tanulmány keretében nem tudjuk részletesen kifejteni, de ha lehetséges, akkor jó minőségű törött üvegtörmelékkel kevert töltőanyagot célszerű használni. Ez megakadályozza azt, hogy a patkányok átrágják magukat rajta. A tömítést követően 24 óra elteltével célszerű ellenőrizni, hogy a patkányok újból bejutottak-e oly módon, hogy átrágták magukat a még meg nem kötött töltőanyagon/habarcson!

Amennyiben a padlódeszkán lyukak vannak, akkor célszerű megoldás, ha egy ónból készült fém fedéllel lefedjük azokat, vagy ha kicseréljük a sérült padlózatrészt.

Amennyiben a patkányok a padló alól jönnek elő, akkor célszerű eltávolítani néhány padlódeszkát és jól körbenézve beazonosítani a patkányok tevékenységének nyomait. A ház alatt, a földben található lyukakat is érdemes kivizsgálni, különösen akkor, ha nincs föld a lyukak körül lerakódva. Az ilyen jellegű lyukak arra utalnak, hogy előfordulhat, hogy a patkányok a föld alól érkeznek. (Lásd a csatornázásra vonatkozó alábbi fejezetet). Ellenőrizze házának rajzát a háza alatt levő régi szennyvízelvezetések szempontjából.

Végül ellenőrizze a tetőn, hogy van-e bármilyen nyoma a patkányok tevékenységének. Keresse a sérült (megrágcsált) tárgyakat és az ürülékeket. Megjegyzendő, hogy az ürülékek általában csak egy adott területen vannak, mivel a patkányok szeretnek kialakítani egy illemhely területet, ellentétben az egerekkel, melyek bárhol elvégzik a dolgukat!

Ne feledje azt sem, hogy amennyiben egy ikerházban, vagy sorházban lakik, akkor előfordulhat, hogy a patkányok a szomszéd lakásból hatoltak be ingatlanjába.

Gondosan végig kell gondolnia, hogy hogyan fogja leküzdeni a patkányokat. Patkányméreg használata az otthonon belül, illetve a ház alatt problémás lehet. Amennyiben a patkány hozzáférhetetlen helyen pusztul el, akkor a rothadó patkánytetem borzasztó szagot áraszthat, tehát vigyázzunk.

A legjobb megoldások közé tartoznak a patkányokat élve elfogó csapdák, a patkányok gerincét eltörő csapdák, az utolsó mentsvárat jelentő ragacs csapdák és természetesen a patkányméreg. A legbiztosabb módszer a patkányméreg használata, de komoly kockázatot jelentenek a patkányméreg használata következtében felmerülő szagok és a legyekkel kapcsolatos problémák.

Ezért érdemes csapdákat használni. A piacon számos olyan patkánycsapda kapható, melyek élve fogják el a patkányokat. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek eltérő sikerrel alkalmazzák. Az eredmény függ attól, hogy milyen gondosan állítják be a csapdákat és milyen okos patkányt fognak ki! A jó csalétkek közé tartozik a szalonna, a csokoládé, a dió (különösen az amerikai földimogyoró héjában), melyeket a patkánycsapda taposólemezére kell rögzíteni. A mogyoróvaj jól alkalmazható gerinctörő patkánycsapdák esetében. Almát, paradicsomot és burgonyát is gyakran sikerrel alkalmaznak patkányok ellen.

A következő lehetőség a „ragacslap”. Ezek jellegüknél fogva kegyetlen eszközök, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a patkányok elrághatnak egy elektromos kábelt és felgyújthatják otthonunkat, akkor lehet, hogy megfontolandó ennek a kegyetlen és gyors módszernek az alkalmazása is. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ez az „utolsó mentsvár”, mivel a patkány biztos, hogy szenvedni fog a patkányfogó ragacslap fogságában. A ragacslapok általában a ragasztóba előre beágyazott csalival kaphatók, de a csapda teljesítménye fokozható oly módon, hogy a lap közepére valamilyen egyéb, a patkányok számára vonzó étket helyezünk. Egy középen elhelyezett szép dió csábításának nem tud ellenállni a patkány. A ragacslapokat gyakori rendszerességgel ellenőrizni kell, naponta minimum kétszer, és célszerű humánus módon elpusztítani a csapdába esett patkányokat. De nem szeretnénk részletesen taglalni ennek végrehajtási módját.

Patkányok a tetőtérben, patkányok a padláson​

Ez a szituáció akkor fordul elő, amikor a patkányok sikeresen kiszabadulnak a szennyvízelvezető rendszerből, például egy törött vízelvezető csövön keresztül vagy egy, a régi ingatlanokban általában a fürdőszoba vagy az emeleti WC közelében található, az esőcsatorna fölé nyúló szellőztető csövön keresztül. A patkányok könnyedén felmásznak az ilyen csövek belsejében. A cső egy szerelőaknába fut és rajta keresztül a patkányok könnyen feljutnak a tetőre, ahonnan könnyedén bejutnak a tetőszerkezetbe, annak kellemes meleg szigetelésébe.

A patkányok rövid időn belül az üreges falakon keresztül bejutnak a konyhába, ahol az élelmiszerek találhatók. A szennyvízelvezető csövek környékén található réseken keresztül a falak üregeiből a patkányok be tudnak jutni a konyhába.

FELTÉTLENÜL ÉRDEMES ELLENŐRIZNI A SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREKET – erre vonatkozó további információk a jelen tanulmány csatornákkal foglalkozó fejezetében találhatók.

Amennyiben a patkányok még nem találták meg az utat a tetőről a házba, akkor valószínűleg a patkányméreg a legjobb megoldás kordában tartásukhoz, bár egy patkánycsapda is eredményes lehet.

A patkányok méreggel történő megölése a lakásban azzal a kockázattal jár, hogy ha a patkány egy padló alatt, vagy a falban pusztul el, akkor a tetemből áradó bűz hetekig lakhatatlanná teheti az otthonát, tehát ha a patkányok be tudnak jutni a tető alatti lakótérbe, akkor e szemponttal is számoljon, amikor a patkányméreg bevetését mérlegeli.

Ha a méreg használata mellett dönt, akkor először is gondoskodnia kell arról, hogy elegendő patkánycsalétket helyezzen el, hogy a patkányok ne egyék meg mindet az első éjszaka. A patkányok természetesen habozni fognak a csalétek elfogyasztását illetően és lehet, hogy több nap is el fog telni, amíg az új élelmiszerforrás elnyeri bizalmukat.

Amennyiben patkánymérget vet be a patkányok kordában tartása érdekében, akkor az első napokban rendszeresen ellenőriznie kell a csalétket, mivel a patkányméreg étek hiánya arra ösztönözheti a patkányokat, hogy más élelmiszerforrás után nézzenek, és ez felboríthatja a mérgezési programot.

A patkányoknak rendszeresen minden egyes nap enniük kell a méregből, hogy elegendő mennyiségű patkánymérget fogyasszanak el ahhoz, hogy elpusztuljanak. Javasoljuk, hogy körülbelül 400 g patkánymérget helyezzenek el négy különböző helyen (egy-egy helyen 100 grammot) és naponta ellenőrizzék a „fogyást”. Amennyiben egy csalétek ponton az összes csalétket megették, akkor az adott pontra 200 gramm étket helyezzünk. Mindig töltsük fel a patkány csalit a 100 grammos szintig, amennyiben bármennyi is fogyott abból.

A patkányméreg csali 5 napos használata után gondosan nézzünk körül a tetőn elpusztult patkányokat keresve. A patkánytetemeket el kell távolítani a tetőről és vagy zsákban a háztartási kukába kell tenni azokat, vagy pedig 500 mm mélyen be kell ásni a földbe.

A csalik kihelyezését folytassuk mindaddig, amíg 7 napon keresztül azt nem tapasztaljuk, hogy nem fogy, ekkor felszedhetjük a csalit és eltehetjük azt a következő invázióig, illetve gondosan becsomagolva kidobhatjuk azt a háztartási kukába. Helytelen gyakorlat az, ha a patkánymérget kihelyezve hagyjuk az invázió elhárítása után, mivel új patkányok érkezhetnek anélkül, hogy tudomásunk lenne róla és előfordulhat, hogy a halálos adagnál kevesebbet fogyasztanak a méregből, melynek eredményeképpen a patkány közösségben megkezdődhet a mérgek elleni ellenállás kialakulása.

Vidéken lakunk és patkányok vannak az udvarban!

A kertekben gyakran előfordulnak patkányok és emiatt nem kell aggódni.

Ha valaki vidéken lakik, akkor valószínűleg már találkozott patkányokkal. Azonban a városlakók számára a patkányokkal történő találkozás sokkoló hatású lehet.

A patkányok általában a saját kertünkben vagy a közvetlen szomszédunk kertjében található komposztáló kupacokból, illetve a csatornákból jönnek (lásd a csatornákkal foglalkozó fejezetet).

A kültérben található patkányoktól történő megszabadulás legjobb módja a csali formájában kihelyezett patkányméreg. Ügyelnünk kell arra, hogy hová helyezzük a csalit, mivel gondoskodnunk kell arról, hogy a méreg ne jelentsen fenyegetést a nem a célcsoportba tartozó állatok – például a szomszéd macskája – számára.

A legegyszerűbb módszer az, ha a csalit egy megfelelő patkány csalétek kihelyező szerelvénybe helyezzük, mely állomás úgy van megtervezve, hogy lehetővé tegye a táplálkozást a patkányok számára, de megakadályozza azt, hogy a nem a célcsoportba tartozó állatok, például a sündisznók és a macskák, hozzáférjenek a patkány csalétekhez. (Patkányetető ládaAEGISBORA …)

Amennyiben szomszédaink rendelkeznek kedvenc háziállatokkal, akkor célszerű tájékoztatni őket arról, hogy milyen lépéseket teszünk és biztosítani kell őket arról, hogy hagyományos patkánycsali állomásokat fogunk alkalmazni patkányirtó programunk keretében. Csapdák felállítása is számításba jöhet a kültéri patkány populáció szabályozása céljára, de igen könnyen madarak és emlősök kerülhetnek a csapdákba. Ezért mi mindig a mérgezett patkány csalétket javasoljuk a kültéri akciókhoz.

A „dobható” zsákocskákba helyezett patkánycsalikat is jól lehet használni kültérben, mivel e zsákocskák bedobhatjuk például a fészer alá, ahová a többi állat valószínűleg nem merészkedik be. (Patkányirtó pépek)

Ha patkányt látunk a kertünkben, akkor célszerű megfejteni, hogy honnan jöhetett és érdemes kinyomozni, hogy vannak-e föld alatti odúk és járatok. A patkányjáratok jól felismerhetők, mivel olyan kitaposott ösvényekről van szó, melyeken a patkányok rendszeresen közlekednek élelmiszer forrásuk, illetve búvóhelyük felé. A csapáson semmi sem nő, mivel a patkányok folyamatosan vizelnek.

Ez a vegetációt kiírtja a patkányok járataiból, továbbá illatforrásként útbaigazítja a patkányokat sötétben történő közlekedésük esetén.

Célszerű a műanyag, illetve fém patkány csalétek állomásokat a patkány járatokhoz közel, illetve kerítések és fészerek mellett elhelyezni.

Mi a patkány csalétek szeleteket, illetve blokkokat szívesen alkalmazzuk, mivel könnyen használhatók és biztonságosak, ezért javasoljuk, hogy Önök is fontolják meg alkalmazásukat. Természetesen használhatnak laza, egész szemcsékből álló patkány csalétket és csalétek golyókat is. Azonban a szeletek alkalmazása célszerűbb, mivel a legtöbb esetben a szelet közepén van egy lyuk, és a lyuk segítségével a szelet egy fémrúdra tűzhető a patkány csalétek állomáson belül. Ily módon megakadályozható, hogy a patkányok elvigyék a szeletet a patkány csalétek állomásból. Ez azt jelenti, hogy pontosan látható, hogy a csaliból mit fogyasztottak el a patkányok. A patkánycsali golyók és egész szemcsék esetében nem lehet tudni, hogy a patkányok a csalétek állomásból mennyi csalétket vittek el és tároltak el későbbi lakoma céljára!!!!

Fontos, hogy amennyiben csalétket alkalmazunk a patkányok ellen, akkor mindig legyen csalétek a patkányállomásban, mivel máskülönben előfordulhat, hogy a patkányok nem fogyasztanak eleget a patkány csalétekből ahhoz, hogy elpusztuljanak. A patkány csalétek állomásokat naponta ellenőrizzük és folyamatosan töltsük fel azokat az első hét napban. 7 nap után a patkányok aktivitásának jelentős mértékben csökkennie kell és ezt követően elegendő, ha mondjuk minden másnap ellenőrizzük a patkány csalit. Amint az invázió véget ér, kérjük, távolítsa el a patkány csali állomásokat és a patkány mérget, és tárolja el azokat esetleges későbbi felhasználás céljából.

Add meg itt a címsor szövegét

Sok patkány invázió forrását a csatornák jelentik.

A jobboldali kép egy csatornahálózat vázlatos terve. Az ilyen csatornahálózatok miatt fordulhat elő, hogy a patkányok be tudnak szökni a városi szennyvízhálózat rendszerből az egyes otthonok csatornarendszereibe.

A rajzon látható egy csatorna rúd nyílás, ami éppen a szennyvízelvezető csatorna felett található. Lehet, hogy amikor felnyitja az ellenőrző akna fedelét, nem pontosan ilyen kép fog Ön elé tárulni, de a lényeg az, hogy tudja, hogy hol keresse az igen fontos Csatornatisztító Szemet!

Az 1955 után épített házakban általában már nem ezeket a hírhedt Csatornatisztító Szemeket alkalmazták, tehát amennyiben Ön egy új ház tulajdonosa, akkor szükségtelen Csatornatisztító Szemet keresgélnie!

A Csatornatisztító Szem az ingatlan utolsó szerelőaknájában található, általában az utcához közel, és általában rendelkezik egy kisméretű függőleges csővel a közelben, amelyen egy szellőztető sapka van (általában egy négyzet alakú dobozszerű szerkezet, ami galvanizált fémből készült és az első részén egy háló van). Ez a „friss levegő bemenet”, melynek segítségével szellőzni tud rendszere a szagtalanítás érdekében. A friss levegő ezen a ponton jut be a csatornába és a tető szinten távozik, kiszellőztetve a rossz szagokat a szellőztető, fáradt levegőt kivezető csövön keresztül, mely leggyakrabban a felső emeleti mellékhelyiség/fürdőszoba felett vezet ki a tetőre.

E két csőnek kritikus jelentősége lehet a patkányok elleni harcban. Ha a Friss Levegő Beszívó csövön a légszellőztető panel eltörik, akkor ezen keresztül a patkányok ki/be tudnak járni csatornarendszerébe/csatornarendszeréből. Ugyanez vonatkozik a tető szintjén található Fáradt Levegőt Kivezető csőre is, azonban ez inkább kijáratként, mint bemeneti pontként szolgál.

És miért tudják a patkányok elhagyni a csatornarendszert az Ön kertjében/udvarában? Azért, mert a patkányok szennyvíz csatorna rendszerükben elszaporodtak és az egyetlen elem, amely megakadályozza azt, hogy bejussanak az Ön háztáji csatornarendszerébe, az a Csatornatisztító Szem, illetve a modern csatornarendszerek esetében a visszacsapó lemez, ami azon a ponton található, ahol a saját csatornarendszere csatlakozik a közösségi szennyvízcsatorna rendszerhez.

A Csatornatisztító Szem egy száraz cső, ami éppen a vízelvezető csatorna felett található az Ön ingatlanának utolsó szerelő aknájában, a fő közösségi szennyvízcsatorna előtt. (A közösségi szennyvízcsatorna rendszer általában az Ön ingatlanán kívül található, a közúton .)

Az ezt a szakaszt szemléltető képen az látható, hogy rúd van a Csatornatisztító Szemben. A képen látható rendszer lehet, hogy nem pontosan úgy néz ki, mint az Ön csatornarendszere, de a lényeg az, hogy közvetlenül a csatorna felett levő akna falán található, pontosan azon a ponton, ahol a csatorna befordul a közúton található fő szennyvízcsatorna felé. A Csatornatisztító Szem egy agyagfedéllel van lezárva. E fedélnek az a funkciója, hogy megakadályozza azt, hogy a rossz szagok bejussanak az Ön rendszerébe a közösségi szennyvízcsatorna-hálózatból és egyben hozzáférési pontként is szolgál ahhoz, hogy rúd segítségével el lehessen hárítani az esetleges, az Ön rendszere és a közúti fő csatorna közti dugulásokat. E Csatornatisztító Szem Sapka úgy néz ki, mint egy teáskanna fedele és gyenge cementezéssel van a Csatornatisztító Szem tetejére rögzítve. Csak gyenge cement használható e célra annak érdekében, hogy a sapkát könnyen el lehessen távolítani, ha rúddal történő tisztításra van szükség.

Idővel a cement egyre inkább meglágyul és a szennyvízcsatornában kialakuló ellennyomás levetheti a zárósapkát. Ha lejön a zárósapka, akkor az beesik a csatornába és elzárhatja a szennyvíz útját, aminek eredményeképpen végül a szennyvíz felhalmozódik és elkezd a Csatornatisztító Szemen keresztül átfolyni, ahelyett, hogy normál nyomvonalát követné. Ezt nem biztos, hogy rögtön látni fogja, amikor felemeli a szerelőakna fedelét, de amennyiben több mint 2 col víz van a csatorna alján, amikor felemeli a fedelet, akkor valószínű, hogy a Csatornatisztító Szem Sapkája dugulást okozott a csőben és pillanatnyilag egy nyitott cső vezet a fő szennyvízcsatorna hálózatba. A Csatornatisztító Szem alatt egy „U” alakú hajlat található, éppen úgy, mint otthoni WC-jében, és ez megakadályozza azt, hogy a patkányok be tudjanak jutni az Ön csatornarendszerébe. Azonban mivel a Csatornatisztító Szem sapkája hiányzik, a patkányoknak közvetlen bejárásuk van az Ön csatornahálózatába és az esetlegesen megsérült csövek segítségével be tudnak jutni az Ön házába, illetve kertjébe.

A CSATORNAPATKÁNYOK ELSŐSORBAN EZEN A PONTON TUDNAK BEJUTNI AZ ÖN INGATLANJÁRA.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a Csatornatisztító Szem nincs lezárva, akkor sürgősen zárja azt le, de ne feledje, hogy az 1955 után épített házak esetében valószínűleg nem ez a rendszer lett telepítve. Az új rendszerek esetében egy kisméretű fém visszacsapó terelőlemez található ott, ahol az Ön csatornarendszere csatlakozik a közúti fő szennyvízcsatorna hálózathoz. E lemezhez nehéz hozzáférni, és ezért nem sokat tud tenni kijavítása érdekében.

Amennyiben újabb ingatlanok esetében patkányok vannak az Ön rendszerében, akkor a visszacsapó-szelepek alkalmazása a leghatásosabb patkányelhárító megoldás.

Előfordulhat, hogy meg kell mérgeznie a csatornahálózatban levő patkányokat. E célra azt javasoljuk, hogy Tomcat, illetve Neosorexa Blocks szeleteket használjon. Kevésbé penészednek, mint a laza patkány csalik.

Amennyiben az ív szöge túl nagy ahhoz, hogy megtámassza a szeleteket, akkor vagy lelógathatja azokat egy madzagon a szerelő akna tetejéről, vagy pedig kis lapokat helyezhet a kanyarban keresztbe és a patkánycsali szeleteket ráhelyezheti/rászegelheti erre a lapra. A rászegezés megakadályozza azt, hogy a patkányok a szeleteket elvigyék és azt, hogy ennek következtében ne lehessen tudni, hogy a patkányok megették-e a mérget vagy sem. Mind a Tomcat, mind a Neosorexa patkányméreg szeletek rendelkeznek egy központi lyukkal, melyen keresztül rögzíthetők.

Sok patkány invázió forrását a csatornák jelentik.

A jobboldali kép egy csatornahálózat vázlatos terve. Az ilyen csatornahálózatok miatt fordulhat elő, hogy a patkányok be tudnak szökni a városi szennyvízhálózat rendszerből az egyes otthonok csatornarendszereibe.

A rajzon látható egy csatorna rúd nyílás, ami éppen a szennyvízelvezető csatorna felett található. Lehet, hogy amikor felnyitja az ellenőrző akna fedelét, nem pontosan ilyen kép fog Ön elé tárulni, de a lényeg az, hogy tudja, hogy hol keresse az igen fontos Csatornatisztító Szemet!

Az 1955 után épített házakban általában már nem ezeket a hírhedt Csatornatisztító Szemeket alkalmazták, tehát amennyiben Ön egy új ház tulajdonosa, akkor szükségtelen Csatornatisztító Szemet keresgélnie!

A Csatornatisztító Szem az ingatlan utolsó szerelőaknájában található, általában az utcához közel, és általában rendelkezik egy kisméretű függőleges csővel a közelben, amelyen egy szellőztető sapka van (általában egy négyzet alakú dobozszerű szerkezet, ami galvanizált fémből készült és az első részén egy háló van). Ez a „friss levegő bemenet”, melynek segítségével szellőzni tud rendszere a szagtalanítás érdekében. A friss levegő ezen a ponton jut be a csatornába és a tető szinten távozik, kiszellőztetve a rossz szagokat a szellőztető, fáradt levegőt kivezető csövön keresztül, mely leggyakrabban a felső emeleti mellékhelyiség/fürdőszoba felett vezet ki a tetőre.

E két csőnek kritikus jelentősége lehet a patkányok elleni harcban. Ha a Friss Levegő Beszívó csövön a légszellőztető panel eltörik, akkor ezen keresztül a patkányok ki/be tudnak járni csatornarendszerébe/csatornarendszeréből. Ugyanez vonatkozik a tető szintjén található Fáradt Levegőt Kivezető csőre is, azonban ez inkább kijáratként, mint bemeneti pontként szolgál.

És miért tudják a patkányok elhagyni a csatornarendszert az Ön kertjében/udvarában? Azért, mert a patkányok szennyvíz csatorna rendszerükben elszaporodtak és az egyetlen elem, amely megakadályozza azt, hogy bejussanak az Ön háztáji csatornarendszerébe, az a Csatornatisztító Szem, illetve a modern csatornarendszerek esetében a visszacsapó lemez, ami azon a ponton található, ahol a saját csatornarendszere csatlakozik a közösségi szennyvízcsatorna rendszerhez.

A Csatornatisztító Szem egy száraz cső, ami éppen a vízelvezető csatorna felett található az Ön ingatlanának utolsó szerelő aknájában, a fő közösségi szennyvízcsatorna előtt. (A közösségi szennyvízcsatorna rendszer általában az Ön ingatlanán kívül található, a közúton .)

Az ezt a szakaszt szemléltető képen az látható, hogy rúd van a Csatornatisztító Szemben. A képen látható rendszer lehet, hogy nem pontosan úgy néz ki, mint az Ön csatornarendszere, de a lényeg az, hogy közvetlenül a csatorna felett levő akna falán található, pontosan azon a ponton, ahol a csatorna befordul a közúton található fő szennyvízcsatorna felé. A Csatornatisztító Szem egy agyagfedéllel van lezárva. E fedélnek az a funkciója, hogy megakadályozza azt, hogy a rossz szagok bejussanak az Ön rendszerébe a közösségi szennyvízcsatorna-hálózatból és egyben hozzáférési pontként is szolgál ahhoz, hogy rúd segítségével el lehessen hárítani az esetleges, az Ön rendszere és a közúti fő csatorna közti dugulásokat. E Csatornatisztító Szem Sapka úgy néz ki, mint egy teáskanna fedele és gyenge cementezéssel van a Csatornatisztító Szem tetejére rögzítve. Csak gyenge cement használható e célra annak érdekében, hogy a sapkát könnyen el lehessen távolítani, ha rúddal történő tisztításra van szükség.

Idővel a cement egyre inkább meglágyul és a szennyvízcsatornában kialakuló ellennyomás levetheti a zárósapkát. Ha lejön a zárósapka, akkor az beesik a csatornába és elzárhatja a szennyvíz útját, aminek eredményeképpen végül a szennyvíz felhalmozódik és elkezd a Csatornatisztító Szemen keresztül átfolyni, ahelyett, hogy normál nyomvonalát követné. Ezt nem biztos, hogy rögtön látni fogja, amikor felemeli a szerelőakna fedelét, de amennyiben több mint 2 col víz van a csatorna alján, amikor felemeli a fedelet, akkor valószínű, hogy a Csatornatisztító Szem Sapkája dugulást okozott a csőben és pillanatnyilag egy nyitott cső vezet a fő szennyvízcsatorna hálózatba. A Csatornatisztító Szem alatt egy „U” alakú hajlat található, éppen úgy, mint otthoni WC-jében, és ez megakadályozza azt, hogy a patkányok be tudjanak jutni az Ön csatornarendszerébe. Azonban mivel a Csatornatisztító Szem sapkája hiányzik, a patkányoknak közvetlen bejárásuk van az Ön csatornahálózatába és az esetlegesen megsérült csövek segítségével be tudnak jutni az Ön házába, illetve kertjébe.

A CSATORNAPATKÁNYOK ELSŐSORBAN EZEN A PONTON TUDNAK BEJUTNI AZ ÖN INGATLANJÁRA.

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a Csatornatisztító Szem nincs lezárva, akkor sürgősen zárja azt le, de ne feledje, hogy az 1955 után épített házak esetében valószínűleg nem ez a rendszer lett telepítve. Az új rendszerek esetében egy kisméretű fém visszacsapó terelőlemez található ott, ahol az Ön csatornarendszere csatlakozik a közúti fő szennyvízcsatorna hálózathoz. E lemezhez nehéz hozzáférni, és ezért nem sokat tud tenni kijavítása érdekében.

Amennyiben újabb ingatlanok esetében patkányok vannak az Ön rendszerében, akkor a visszacsapó-szelepek alkalmazása a leghatásosabb patkányelhárító megoldás.

Előfordulhat, hogy meg kell mérgeznie a csatornahálózatban levő patkányokat. E célra azt javasoljuk, hogy Tomcat, illetve Neosorexa Blocks szeleteket használjon. Kevésbé penészednek, mint a laza patkány csalik.

Amennyiben az ív szöge túl nagy ahhoz, hogy megtámassza a szeleteket, akkor vagy lelógathatja azokat egy madzagon a szerelő akna tetejéről, vagy pedig kis lapokat helyezhet a kanyarban keresztbe és a patkánycsali szeleteket ráhelyezheti/rászegelheti erre a lapra. A rászegezés megakadályozza azt, hogy a patkányok a szeleteket elvigyék és azt, hogy ennek következtében ne lehessen tudni, hogy a patkányok megették-e a mérget vagy sem. Mind a Tomcat, mind a Neosorexa patkányméreg szeletek rendelkeznek egy központi lyukkal, melyen keresztül rögzíthetők.