A nyestek nagyon aranyos kis állatok, ám rengeteg bosszúságot tudnak okozni. Kárt tesznek otthonunkban, beköltöznek a padlásra, bármely kis lyukon képesek bejutni (ami kicsit nagyobb a fejüknél). Nagy zajt csapnak, ami zavarja a házban élőket, illetve bármit megrágnak. A járműveink is milliós károkat okozhat, mivel elrágja a vezetékeket a motortérben, a motortér szigetelését, megrágja az antennát, megkarmolja a fényezést, és rongálja az autógumit is… Sokáig lehetne sorolni.

 

Nyomok, melyek nyestre utalnak

 

A nyest lábnyoma könnyen felismerhető. Lábain 5-5 ujj van karmokkal, viszont a lenyomaton jól kivehetően csak 4 látható félkörben elhelyezkedve, ujjpárnája pedig vese alakú.

Másik nyom a területen lévő ürülék, mely jellegzetesen görbült és 5-8 cm hosszúságú. Mivel a nyest kedvelt tápláléka a gyümölcs, ezért ürüléke sokszor tele van magokkal.

Ami a hangokat illeti, alapvetően csendes állat, hangját ritkán hallatja. Emellett, azonban nagyon játékos is. Ha beköltöznek a padlásra, a lakók éjszakánként a játékból származó zajokat hallják.

Nyestcsapda

Ha biztosra akarunk menni, akkor tapasztalataink szerint a nyestcsapda a megoldás. Ebben az esetben fizikailag csapdába ejtjük az állatot. A csapda kihelyezésekor nagyon körültekintően kell eljárni. Ne érjünk szabad kézzel a rácsozathoz! A nyest megérzi az emberi bőr illatát, és elkerüli a csapdát. Kesztyűt (gumikesztyűt) használjunk a csapda érintésekor! Keressük meg a helyet, ahol nagy valószínűséggel közlekedik az állat, és ide helyezzük el a csapdát. A rácsozatot pedig álcáznunk kell, hogy beolvadjon a környezetbe. Legjobb, ha homokot teszünk alá, és ebbe a homokágyba fektetjük. Ezt követően tegyünk rá faleveleket, ágakat, növényi részeket. Amikor mindez kész van, a műveletsor végén helyezzük el a csapda belsejében a csalianyagot. A nyest nagyon óvatos állat, ezért 2-3 napon keresztül hagyjuk, hogy elvigye a csalit, ne élesítsük a csapdát! Ha már biztonságosnak ítéli az állat a helyet, akkor beélesíthetjük. Ha nem eszerint járunk el, akkor megnő az esélye annak, hogy rosszul csap le a csapda, mivel a nyest nem megy be teljes terjedelmével, így el tud szaladni. Ha sikeresen megfogtuk, igyekezzünk minél előbb elvinni a területről, mert az is előfordulhat, hogy egy másik nyest segít neki kiszabadulni. Ha az állat a csapdában van, akkor már ne nyúljunk a rácshoz kézzel, mert a kisállat támadhat, és sérüléseket okozhat. Legjobb, ha egy hosszú botot – vagy akár seprűnyelet – átdugunk a rácsozaton és annál fogva emeljük fel, továbbra is figyelve a sérülés elkerülésére. Legalább 8-10 km-es távolságra vigyük el, és ott engedjük ki a csapdából. Ha ennél közelebb kerül a szabadba, akkor nagy az esélye, hogy visszajön.

Élvefogó csapda- patkány

https://rojaker.hu/termekeink/kartevoriaszto/nyestriaszto/elvefogo-csapda-nyest/

 

  1. Ultrahangos nyestriasztó

Ezek a készülékek váltakozó frekvenciájú ultrahangot bocsátanak ki, amely ingerli a nyestek idegrendszerét. Ez kellemetlen számukra, így igyekeznek távol kerülni a készüléktől, elhagyják a területet. A készülék kiválasztásakor vegyük figyelembe a levédeni kívánt terület nagyságát! Fontos, hogy a helyiség mennyire zsúfolt, illetve van-e szigetélés. Az ultrahang a kemény felületeken nem hatol át, a szigetélés pedig elnyeli.

  1. Szagalapú riasztó

Ezek a termékek a nyest szaglására és ízérzékelésére hatnak, kellemetlenek számára. Folyadék vagy spray formájában érhetőek el. Széles körben alkalmazhatóak – gépjárművek, padlás, garázs, hétvégi ház, stb. Általában nem veszélyesek az egészségre, nem tartalmaznak a szervezet számára káros anyagokat. Ám egyes fajtái rendkívül zavaróak az ember számára is intenzív kellemetlen szaguk miatt – pl. Kornitol. Ezeket inkább a lakótértől távolabb eső területekre ajánljuk. A szerek hatása viszonylag hosszú távú, nem kell napi szinten foglalkoznunk a kijuttatásával, elég néhány hetente kezelni a területet.

 

https://rojaker.hu/termekeink/kartevoriaszto/nyestriaszto/kornitol-nyestriaszto-folyadek-05l/

 

  1. Gépjárművek védelme

Több módja is van, ha gépjárművek motorterétől szeretnénk távol tartani a nyesteket. Az egyik, ha a teljes motorteret lefújjuk olyan illat és aromaanyagokkal, melyeket az állat nem kedvel. A termékeknek nincs egészségkárosító hatása, nem mérgező, mégis távol tartja a rágcsálókat. A motorteret, az alvázat és a kerekek környékét is kezelni kell a szerrel, azaz minden olyan részét a járműnek, ahol be tud jutni a kisállat, illetve kárt tud tenni.

 

https://rojaker.hu/termekeink/kartevoriaszto/nyestriaszto/nyestriaszto-spray-400ml/

 

Nagyon hatékonynak bizonyulnak a motortérbe szerelhető ultrahanggal működő készülékek is. Vásárlóink visszajelzései is pozitívak ezekkel termékekkel kapcsolatban. Egy autószerelő néhány perc alatt be tudja kötni a motortérbe, és évekre védelmet nyújthat autónk számára.

 

https://rojaker.hu/termekeink/kartevoriaszto/nyestriaszto/m100n-autos-nyestriaszto/

 

  1. Házi praktikák

Persze a fenti módszerek mellett számos városi legenda ismert a nyestek távol tartására. Sokak szerint kutyaszőr elhelyezése képes megvédeni a területet a nyestektől. Mások szerint vizelet vagy ürülék elhelyezése is segíthet. Ám gondoljunk bele, hogy ez például milyen higiéniai aggályokat vet fel. Vagy vizes palack elhelyezése az autó mellett, mert nem szeretik a víz rezgését. Az ecetet is számos háztartásban kipróbálták már, általában kevesebb sikerrel, mert inkább a lakókat zavarta a tömény ecetszag. Ezeknek a próbálkozásoknak a hatására nincsenek hivatalos eredmények. Bárki kipróbálhatja őket, és amennyiben hatástalanok, akkor elérkezett az idő, hogy a professzionális eszközökhöz nyúljanak.